Houtens verkeerslicht ‘spreekt’ via app

verkeersregelinstallaties

Binnen twee jaar staan er in Nederland 1.200 verkeerslichten die automobilisten via een app informatie geven. Dat zegt directeur Willem Hartman van Vialis in Houten, een bedrijf dat met slimme ict-oplossingen de doorstroming in het verkeer wil bevorderen. 

Slimme verkeersregelinstallaties

Maandag wordt de eerste van deze volgende generatie ‘slimme verkeersregelinstallaties’ (vri) in Houten ten doop gehouden. Dat verkeerslicht vertelt automobilisten via de ‘Verkeersplaza-app’ op de smartphone over hoeveel seconden het op groen springt. Of het tipt een naderende bestuurder: ‘Als je hier 35 kilometer per uur rijdt, tref je groen licht en hoef je niet te stoppen.’ De tekst kan van het scherm worden afgelezen, maar de bestuurder wordt ook toegesproken. Net zoals gangbare navigatie-apps dat doen.

Hartman: ,,De app laat je in Houten zien hoeveel tellen het nog duurt voor het licht op groen springt. Of hoe lang het licht nog op groen stáát. ”

Gladheid

Nederland telt 5.500 vri’s, die volgens Hartman op termijn allemaal geschikt zullen zijn voor ‘auto-wegdekcommunicatie’. ,,De toekomst is dat deze systemen ook waarschuwen voor gladheid, of voor een naderende ambulance. En als we een koppeling maken met het navigatiesysteem in de auto, kunnen onderweg de lichten waar mogelijk op groen worden gezet. De vri weet immers dat je eraan komt, en waarheen je wilt.”


Bron:
1. www.ad.nl/utrecht 

Related posts

Leave a Comment

Geef een reactie

Top